Jom klik hearbeat

Saturday, February 21, 2015

Misi Makan-Makan

Salam WBT

Salam Satu Dunia (hehe baru luas sikit salam  !! )


Sampaikan salam dan Berilah Salam..Activekan diri dengan memberi salam. InshaAllah semoga sama-sama kita merasa keberkatannya bersama. Ameen.


Ohh musim orang kawen telah bermula, Banyak yang berkahwin anyway SELAMAT PENGANTIN BARU UNTUK YANG BARU BERKAHWIN..semoga bahagia until jannah.Dan selamat menempuh hari-hari bergelar isteri dan suami yang sangat mencabar. Good Luck!!

Ok berbalik cerita Misi Makan-makan, harini saya bekerja seperti biasa dan akan bercuti lagi 2hari. Yeayy cuti sangat byk bulan ni, walaupun sibuk dengan kerja-kerja. Memang busy je kalau kerja ni, tak pernah yang x busy.

Cuti saya biasa akan pulang ke rumah bonda, jenguk ayah, jenguk ibu, jenguk anak buah tersayang, petang-petang g jogging ngan hubby dan makan-makan. Di sebabkan saya teringin nak makan tauhu sumbat, hubby dengan gigihnya mencari dan bawa isteri kesayangan beliau ni ke sebuah gerai makan di Pekan Semenyih, Gerai yang menjual tauhu goreng dan Nasi Ayam yang sangat sedap. Tapi tula nak pergi makan sini kena beratur sebab terlalu banyak orang. Even macam tu tapi berbaloi sebab sedap sangat.

Tq buat incik Tuan Suami kerana kegigihan beliau.



Tauhu goreng dan sambal sosnya yang sedap yum..yum




Makwong dan Arissa Az-Zahra


Zahra dah 5years old dan dah start sekolah di Little Caliph, Semoga membesar dengan baik dan jadi anak yang solehah sayang. Makwong always luv u..Misi seterusnya hubby cakap nanti ade supprise nak buat sebab dah nak masuk bulan March..March ooh march lagi beberapa hari je lagi bulan itu akan menjelma..Dan bulan adalah bulan seribu makna buat kami sekeluarga. Bulan bukti kasih sayang buat bonda dan ayahanda, bulan pengikat tali persaudaraan dua keluarga dari jauh nun Sarawak Bumi Kenyalang dan Kuala Lumpur dengan ikatan pertunangan.

Jauh jodoh hamba, Banyak jugak cabaran dan dugaan yang kami terima, pe pun kami bertatih belajar untuk jadi setia dan activekan diri dengan bahagia dan berpegang pada agama.



adik beradik dari sarawak


Lastly semoga perkahwinan kami bahagia untill jannah, semoga semua orang yang penah mengenali diri saya bahagia juga, Hidup memang perlu ade sedih, dan tawa, perlu ade pertemuan dan perpisahan, perlu ade pengorbanan.

Baru Hidup macam rainbow, "kaler-kaler" baru meriah.


Lama lagi ni nak update blog, anyway best of luck to all of you.


Salam Sayang Until Jannah
Puteri Amna Balqies







Tuesday, February 3, 2015

Cantik Itu Unik

Salam Wbt
Mari Kita berkongsi

لايلزم أن تكون وسيما لتكون جميل
Kau tidak perlu berwajah cantik untuk dikatakan sebagai seorang yang cantik
ولا مداحا لتكون محبوبا
Dan tidak perlu memuji-muji kerana mahu menjadi seorang yang disukai
ولا غنيا لتكون سعيدا
Tidak perlu menjadi kaya untuk menjadi seorang yang bahagia
يكفي أن ترضي ربك وهو سيجعلك عند الناس جميلا و محبوبا و سعيدا
Cukuplah dengan membuatkan Tuhanmu redha dan kasih kepadamu,pasti Dia akan menjadikanmu cantik dan indah di mata manusia,
disukai dan disenangi oleh semua,
serta hidup bahagia
لو أصبت 99 وأخطأت مرة واحدة
Andai kau lakukan 99 kebaikan, tetapi terbuat silap sekali
لعاتبوك بالواحدة وتركوا ال 99
Manusia akan menyalahkanmu dengan kesilapan yang satu itu, dan melupakan semua 99 kebaikan yang lain
هؤلاء هم البشر !
Itulah hakikat manusia!
و لو أخطأت 99 مرة وأصبت مرة
Tetapi andainya kau lakukan 99 kesilapan, dan cuma sekali melakukan perkara kebaikan
لـغفر الله ال 99 وقبل الواحدة
Allah akan ampun semua 99 kesilapanmu dan menerima amal baktimu yang satu itu
ذاك هو ربي
Itulah Dia Tuhanku!
Petikan Bicara
Almarhum Shaykh al-Tantawi,rahimahullah

Wednesday, January 28, 2015

Sepetang Bersama Ice Cream

Salam wbt




Mari makan ice cream. hihi rest petang makan ice cream ngan cik hanna teman sekerja saya. Hanna yang banyak cerita tentang kisah hidupnya.

Buat sahabat yang baru sahaja mendirikan rumahtangga, Tahniah sekali lagi, tetiba dapat invitation dari your aunty. Hihi Tahniah jaga wife baik-baik dan jangan nak mengatal lagi. Semoga cinta anda kali ini kekal untill jannah yer.

Buat diri, saya telah bahagia dengan suami tercinta. Nantikan nanti berita gembira dari kami.Doakan yang terbaik buat kami berdua.

Alhamdulillah Allah makbulkan doa saya.

Buat sahabat yang jauh di mata, anda sentiasa ada dalam ingatan saya.


ok itu sahaja buat hari ni.


Salam Sayang Kerana Allah Untill Jannah
Puteri Amna Balqies


Friday, January 16, 2015

Ok Fine!

Salam wbt

Ok fine!

Nak rehat dan behenti untuk mendengar macam-macam cerita. Kisah yang lalu malas nak di dengar cerita lama-lama.Saya dah lama buka cerita baru.

Ok cerita sekarang saya suka dengan keje sekarang, penat berbaloi dengan gaji dan benefit. Penat tapi saya happy dan tak payah nak pikir pe yang buat saya serabut.Bertugas ngan oarang ramai memamg membuatkan kita jadi busy dan tak ingat benda lain.

Selalu dengar kawan-kawan fb yg mengadu susahnya nak jumpa saya call pun selalu tak berjawab, maaflah ada masa saya jawab k.Tuntutan tugas kadang-kadang nak tengok phone pun tak sempat, Nak wish birthday korang pun den tak sempat.Anyway korang sahabatmu ini sentiasa mengingatimu dari kejauhan. huhu Jangan marah k.

Really miss my family ermmm lama tak balik umah. Rindu jugak dengan Arissa Az Zahrah yang dah start school kat Little Caliph (Tadika Islam) cute je dia. Nowdays dia kat Travel to Tokyo ngan mummy ngan daddy dia.

Ayah still macam tu tak recover dengan baik sangat. Ibu still busy ngan kedai dia. Mybe kami ade perancangan nak bukak restoran kat Bangi and foodcourt.

Ok miss also ngan kawan-kawan especially syasya ngan kak azie. InshaAllah nanti kita jumpa k

So sorry jugak sebab phone hilang, so number phone semua lost! sesiapa yang nak number phone baru pm saya kat facebook k.

ok bye, jumpa lagi!, Salam jumpa lagi!



Salam Sayang Kerana Allah Untill Jannah
Puteri Amna Balqies

Wednesday, January 7, 2015

Selamat Tahun Baru 2015

Salam WBT

Selamat Tahun Baru 2015

Lama xmenjengah blog ni, Anyway saya sihat1 sahaja, ramai yg tertanya2 kemana menghilang, whassap tak berjawab, phone not active,

hehe jawapannya phone saya hilang abes no tel kawan2 saya hilang semuanya,Pick pocket kat Pasaraya Econsave. But saya dah inform dalam facebook k.

so sesapa yang tak dpt no.phone saya juz pm kat fb. Tq

Saya dah bertugas di Retail Company area Putrajaya  dalam as Management Team.hehe banyak keje yang saya dapat tapi yg ni paling sesuai Partime still lagi dengan PruBSN Takaful.Nak beli Insurance Takaful bole beli ngan saya hehe.

Byk kerja kan.But im happy now, Apa pun hopefully semua orang yang mengenali saya happy dan sentiasa dalam lindungan Allah SWT.

Happy New Year,

Bye




Salam Sayang Kerana Allah Untill Jannah
Puteri Amna Balqies




Thursday, March 20, 2014

Financial Advisor In da House..

Assalammulaikum wbt

Lama tak menulis, otak pun beku untuk mencoret.

Hari ni usai bangun kelihatan mata membengkak, muka terasa sembab, kaki terasa bengkak. Dugaan di pagi hari, sekuat hati saya bangunkan diri. Bonda kata lain kali lepas solat subuh jangan tidur balik! hehe apa nak buat mata ni nak pejam jugak.

Selesai bersiap, kaki pun melangkah ke tempat kerja, lagi beberapa hari je dah bertukar jawatan baru, nampaknya berkerja di sektor kewangan dan pengurusan adalah bidang yang memang kena dengan jiwa saya ni. Yer lagi 2minggu sahaja saya bakal beralih tugas. Hati terasa berat untuk meninggalkan anak-anak didik yang sedia ada. Namun rezeki ada kat mana-mana kan?

Suasana kerja yang baru, ,dan lebih mencabar adalah pilihanku, yup! kerja di sektor kewangan dan perbankan memang sudah serasi ngan jiwa, biarpun minat lebih terhadap kerja-kerja yang berkenaan tugas-tugas pentadbiran selari dengan kelulusan saya. Tapi nampaknya rezeki lebih memihak kepada bidang yang lain.Moga-moga anak-anak didik teruskan perjuangan. Masa depan di tangan anda. InsyaAllah.

Hari ni terasa memandu lori besar, haha 2hari dah bawa kereta bonda ke tempat kerja, kerana kereta kecik saya di hantar ke workshop untuk di baiki akibat kemalangan kecil yang berlaku. Kecik je, tapi sebab kecik tula security alarm beta tak "function" as usual. Bukan salah hamba yang empunya kereta salah orang yang meminjam kereta. Budak baru belajar, takpalah atleast dia belajar dari kesilapan. Bersyukur kereta tak mengalami keroskan enjin.Still cute lagi.hehe

Meniti hari bergelar isteri memanglah adakalanya mencabar diri, yelah dulu-dulu sendiri sekarang berdua mungkin akan bertiga hihi Ameen InsyaAllah. Tidak ada benda yang mudah dalam hidup ni. Dalam hidup pasti ada ujian dan cabaran. Kena tabah kena kuat, kena semangat! Yess!! kena berjaya.

"Umat islam harus cemerlang, Hari ini mesti lebih baik dari semalam" 

Tadi hujan renyai-renyai, Alhamdulillah hujan jua. Kurang jerebu, kurang la panas, tadi jugak lunch McD ngan kawan baru. Hihi Ukhuwah fillah ya sahabat, sembang-sembang pasal Prudential BSN Insurance Takaful. Banyak betul "benefit" banyak kaedah dan banyak jugak share ilmu-ilmu perniagaan dalam Insurance Takaful.Selama ni dok dengar je kawan-kawan lain yang mengomel pasal Insurance ni, tapi bila dah ada yang bagi "personal touch" pasal ni Alhamdulillah ada sedikit faham.

InsyaAllah cuba la jugak ni nak buat Insurance sambil-sambil jadi "Financial Advisor" pada orang yang perlukan bantuan kewangan sambil-sambil share dan cross selling pasal benefit Insurance.

Tengok ayah yang sakit kronik tu cukuplah buat saya ni insaf, Ya! saya perlukan perlindungan Insurance dan "medical card" jugak kan.Moga-moga semuanya di permudahkan. Ameen.

ok cukup buat hari ini, moga-moga esok ada cerita yang menarik lagi.

Bye!


Salam Sayang Kerana Allah Until Jannah
Puteri Amna Balqies


Sunday, March 2, 2014

Morning Sickness!

Assalammualaikum wbt

Selamat Pagi.


Pagi yang bertamu di sambut dengan penuh rasa syukur, bermula dengan solat subuh sendirian kerana incik suami sedang bertugas, kaki melangkah penuh berat akibat beberapa hari menghadapi "morning sickness" yang amat teruk. Malam hari bagaikan siang hari, terjaga dan agak kepeningan melanda.

Moga-moga pe yang Allah rencanakan buat kami berdua di lindungi dan moga-moga saya di beri kekuatan di sepanjang perjalananan yang di atur oleh tuhan. Ameen.

Hujung minggu hanya di habiskan dengan berehat dan melakukan aktiviti yang ringan, Alhamdulillah setakat ni semuanya saya dapat lakukan dengan baik, walaupun macam-macam alahan yang berlaku, tapi memang sebelum kahwin pun saya seorang yang amat komited dan cerewet dengan kerja-kerja rumah mahupun memasak.Ajaran bonda dari rumah, tak pernah di lupa.


Saat akad di lafaz, tangan pula silih bertukar, saat itu tanggungjawab juga silih berganti, saat itu juga segala beban di jinjing, takliq jadi saksi satu bentuk janji yang terpatri buat si isteri. Itulah insan bergelar suami.

Terima kasih juga pada suami yang sanggup menghantar saya ke tempat kerja pagi tadi, biarpun lelah "duty" malam tadi 24hour standby masih belum lega, faham situasi si isteri, beliau memikul amanah dan mengalas tugas sebagai suami dengan penuh tabah. Kasih suami sampai ke syurga!! Ameen.

Syukur dalam hati bertamu, mata di pejamkan beberapa saat di sepanjang perjalanan, rasa tenang membelenggu jiwa, ntah kenapa, tapi hanya Allah yang lebih tahu, inilah saat di tunggu-tunggu ketenangan dalam melayari kehidupan, yang patah silih berganti, yang sakit pulih kembali, yang lama bertukar baru, yang kecewa di himpit bahagia. Allah Maha Agong dan Allah juga Maha Berkuasa.

Sesungguhnya, cerita hangit dan pahit yang lalu, di jadikan ikhtibar, bila orang sanggup mengata kita perempuan ini itu dengan membabi buta, kita di himpit rase hampa, kita terasa di campak beribu-ribu batu jauh dari hidup yang asal. Terasa itu dah lebih terasa, tersakit itu terlebih tersakit, terhina, menghina terlebih terhina. Namun, saya boleh katakan saya hidup hari ini kerana merasa semua rasa itu. Kerana sakit itu saya berdepan dengan kehidupan yang sekarang kerana sakit itu saya rasa bersyukur dengan apa yang Allah berikan pada hari ini.

Siapa kata kita tak berhak bahagia? Siapa kata kita tak berhak untuk menjadi ibu dan isteri yang solehah? Manusia? tu kata dia, orang sekeliling? tu kata mereka, yang pasti bukan kata Allah dan bukan kata Nabi.

Hidup ini satu perjuangan, hidup ini perlukan pengorbanan, hidup ini juga perlukan satu penghijrahan, kenapa kita perlukan semua resepi ini dalam kehidupan? jawapannya kita di lahirkan sebagai hamba dan khalifah yang di tugaskan oleh Allah swt untuk mentadbir diri dan beribadat serta berbakti pada Allah dan Agama. Dan ramai yang gusar dan gundah di sepanjang jalan meredah onak dan duri kehidupan, ramai yang goyah apabila dugaan dan cubaan datang. Jiwa menjadi resah, hati menjadi kucar-kacir mainan syaitan.

Hakikatnya, suka saya ingatkan dalam setiap setiap penulisan saya, hidup ini satu peringkat cubaan, dugaan itu satu peringkat dalam sebuah kehidupan, yang sabar peroleh kemenangan, yang kurang sabar jiwa menjadi resah. Semua bentuk-bentuk dugaan dan cabaran ini adalah tanda Allah sayang pada kita. tanda Allah mengajar kita erti ketakwaan dan keimanan kepadaNya.

"Ucapkan Alhamdulillah syukur kita kepada Allah, selawat ke atas Nabi Muhammad Ya Rasulullah!"

Semoga hidup kita lebih di berkati Oleh-Nya. Ameen.


Sekian, bye-bye!


Salam Sayang Kerana Allah Until Jannah
Puteri Amna Balqies