Jom klik hearbeat

Saturday, March 7, 2015

Cerita Kamek!!

Salam WBT..


Buat kalian yang sentiasa di hati saya


7/3/2015

Genap 3bulan saya bertugas sebagai Executive  Customer Service Trainee di Sebuah Company Retail Di sebuah Department Store yang terbesar di Asia Tenggara.

Kerja Dalam Bidang Retails biasala shift atau dalam erti kata lain saya punya jadual amat padat dan bertugas menuntut banyak masa saya di tempat kerja tersebut. But Alhamdulillah saya dapat biasakan diri setakat ni. Husband pun ok je, sebab beliau juga sibuk dengan kerja-kerja beliau. Dan adakalanya beliau jarang ada di rumah tepat pada masa. Tiap kali beliau menyarungkan uniform untuk ke tempat kerja di waktu cuti, tiap kali tu la hati saya jadi sayu mayu.

Hampir setahun usia perkahwinan kami, banyak onak dan duri kami tempuhi, ada sedih dan ada juga gembira menjadi asam garam dalam setiap perhubungan.Hanya Doa yang saya pohon moga2 hidup kami berdua bahagia till jannah.

Pengalaman yang lalu saya jadikan pengajaran, hidup ini tak sentiasa indah selalu, apa yang paling penting kita perlu ingatkan diri, hidup adalah satu perjuangan untuk mentadbir diri. Banyak zaman, banyak juga pengalaman dan pengajaran.

Hidup perlu kuat dan hidup perlu tabah. Dan sebelum peroleh bahagia yang hakiki, perlu ada banyak ceritaria yang membuat kita berlajar untuk jadi yang lebih baik.

Cinta dulu, tak sama cam cinta sekarang! cinta sekarang adalah Cinta yang Halal di sisi Tuhan, Dialah sahabat dialah teman sehidup semati Insha Allah abadi hakiki di sisi yang mencipta bumi yang penuh onak dan duri.

Buat yang pernah singgah di hati memberi tumpang  belajar erti hidup dan menabur benih2 kasih sayang, terima kasih saya ucapkan. Kerna anda, Allah temukan jodoh yang lebih baik dan Allah titipkan rasa cinta yang sempurna.

uwaa..tetiba sedih, saya tahu anda juga sedang melayari bantera bahagia, Alhamdulillah buat semua. Esok 8/3/2015 saya bercuti yeaaayyy!! nak rehatkan diri, nak tidur sepuas2 nya. Dan kebetulan esok Tuan Suami pun bercuti.

Dan esok adalah rencana berdating ngan Tuan Suami!! Mari Lompat Bintang! hikhikhik..

Buat kawan peminat Najwa Latip saya yang berada di Bumi Kuching Sarawak!

"kamek arap kitak sihat jak kat sinun bumi keyalang tek! jauh na kitak kerja kamek arap kitak bahagia sentiasa dan jangan lupak jemput kamek kalau nak kawen kelak terima kaseh sebab jadi kawan mek sampai kinek tok"

hihi pandei klakar sarawak kamek sejak makan mee kolok!! huhu tedah la kitak sik makan tempe gik sinun sekda tempe..sinun byk mee jak

Ok la tercakap sarawak pulak. hihi di sebabkan husband dari sana dan kawan-kawan kat tempat kerja pun banyak transfer dari sana. Best bahasa melayu sarawak ni. Kalau orang dengar pun orang pelik2 senang sikit nak buat "ketupat" kat tempat kerja. haha


Sampai jumpa lagi kelak!!! hihi


Salam Sayang Kerana Allah Until Jannah
Puteri Amna Balqies




.




Saturday, February 21, 2015

Misi Makan-Makan

Salam WBT

Salam Satu Dunia (hehe baru luas sikit salam  !! )


Sampaikan salam dan Berilah Salam..Activekan diri dengan memberi salam. InshaAllah semoga sama-sama kita merasa keberkatannya bersama. Ameen.


Ohh musim orang kawen telah bermula, Banyak yang berkahwin anyway SELAMAT PENGANTIN BARU UNTUK YANG BARU BERKAHWIN..semoga bahagia until jannah.Dan selamat menempuh hari-hari bergelar isteri dan suami yang sangat mencabar. Good Luck!!

Ok berbalik cerita Misi Makan-makan, harini saya bekerja seperti biasa dan akan bercuti lagi 2hari. Yeayy cuti sangat byk bulan ni, walaupun sibuk dengan kerja-kerja. Memang busy je kalau kerja ni, tak pernah yang x busy.

Cuti saya biasa akan pulang ke rumah bonda, jenguk ayah, jenguk ibu, jenguk anak buah tersayang, petang-petang g jogging ngan hubby dan makan-makan. Di sebabkan saya teringin nak makan tauhu sumbat, hubby dengan gigihnya mencari dan bawa isteri kesayangan beliau ni ke sebuah gerai makan di Pekan Semenyih, Gerai yang menjual tauhu goreng dan Nasi Ayam yang sangat sedap. Tapi tula nak pergi makan sini kena beratur sebab terlalu banyak orang. Even macam tu tapi berbaloi sebab sedap sangat.

Tq buat incik Tuan Suami kerana kegigihan beliau.



Tauhu goreng dan sambal sosnya yang sedap yum..yum




Makwong dan Arissa Az-Zahra


Zahra dah 5years old dan dah start sekolah di Little Caliph, Semoga membesar dengan baik dan jadi anak yang solehah sayang. Makwong always luv u..Misi seterusnya hubby cakap nanti ade supprise nak buat sebab dah nak masuk bulan March..March ooh march lagi beberapa hari je lagi bulan itu akan menjelma..Dan bulan adalah bulan seribu makna buat kami sekeluarga. Bulan bukti kasih sayang buat bonda dan ayahanda, bulan pengikat tali persaudaraan dua keluarga dari jauh nun Sarawak Bumi Kenyalang dan Kuala Lumpur dengan ikatan pertunangan.

Jauh jodoh hamba, Banyak jugak cabaran dan dugaan yang kami terima, pe pun kami bertatih belajar untuk jadi setia dan activekan diri dengan bahagia dan berpegang pada agama.



adik beradik dari sarawak


Lastly semoga perkahwinan kami bahagia untill jannah, semoga semua orang yang penah mengenali diri saya bahagia juga, Hidup memang perlu ade sedih, dan tawa, perlu ade pertemuan dan perpisahan, perlu ade pengorbanan.

Baru Hidup macam rainbow, "kaler-kaler" baru meriah.


Lama lagi ni nak update blog, anyway best of luck to all of you.


Salam Sayang Until Jannah
Puteri Amna Balqies







Tuesday, February 3, 2015

Cantik Itu Unik

Salam Wbt
Mari Kita berkongsi

لايلزم أن تكون وسيما لتكون جميل
Kau tidak perlu berwajah cantik untuk dikatakan sebagai seorang yang cantik
ولا مداحا لتكون محبوبا
Dan tidak perlu memuji-muji kerana mahu menjadi seorang yang disukai
ولا غنيا لتكون سعيدا
Tidak perlu menjadi kaya untuk menjadi seorang yang bahagia
يكفي أن ترضي ربك وهو سيجعلك عند الناس جميلا و محبوبا و سعيدا
Cukuplah dengan membuatkan Tuhanmu redha dan kasih kepadamu,pasti Dia akan menjadikanmu cantik dan indah di mata manusia,
disukai dan disenangi oleh semua,
serta hidup bahagia
لو أصبت 99 وأخطأت مرة واحدة
Andai kau lakukan 99 kebaikan, tetapi terbuat silap sekali
لعاتبوك بالواحدة وتركوا ال 99
Manusia akan menyalahkanmu dengan kesilapan yang satu itu, dan melupakan semua 99 kebaikan yang lain
هؤلاء هم البشر !
Itulah hakikat manusia!
و لو أخطأت 99 مرة وأصبت مرة
Tetapi andainya kau lakukan 99 kesilapan, dan cuma sekali melakukan perkara kebaikan
لـغفر الله ال 99 وقبل الواحدة
Allah akan ampun semua 99 kesilapanmu dan menerima amal baktimu yang satu itu
ذاك هو ربي
Itulah Dia Tuhanku!
Petikan Bicara
Almarhum Shaykh al-Tantawi,rahimahullah

Wednesday, January 28, 2015

Sepetang Bersama Ice Cream

Salam wbt




Mari makan ice cream. hihi rest petang makan ice cream ngan cik hanna teman sekerja saya. Hanna yang banyak cerita tentang kisah hidupnya.

Buat sahabat yang baru sahaja mendirikan rumahtangga, Tahniah sekali lagi, tetiba dapat invitation dari your aunty. Hihi Tahniah jaga wife baik-baik dan jangan nak mengatal lagi. Semoga cinta anda kali ini kekal untill jannah yer.

Buat diri, saya telah bahagia dengan suami tercinta. Nantikan nanti berita gembira dari kami.Doakan yang terbaik buat kami berdua.

Alhamdulillah Allah makbulkan doa saya.

Buat sahabat yang jauh di mata, anda sentiasa ada dalam ingatan saya.


ok itu sahaja buat hari ni.


Salam Sayang Kerana Allah Untill Jannah
Puteri Amna Balqies


Friday, January 16, 2015

Ok Fine!

Salam wbt

Ok fine!

Nak rehat dan behenti untuk mendengar macam-macam cerita. Kisah yang lalu malas nak di dengar cerita lama-lama.Saya dah lama buka cerita baru.

Ok cerita sekarang saya suka dengan keje sekarang, penat berbaloi dengan gaji dan benefit. Penat tapi saya happy dan tak payah nak pikir pe yang buat saya serabut.Bertugas ngan oarang ramai memamg membuatkan kita jadi busy dan tak ingat benda lain.

Selalu dengar kawan-kawan fb yg mengadu susahnya nak jumpa saya call pun selalu tak berjawab, maaflah ada masa saya jawab k.Tuntutan tugas kadang-kadang nak tengok phone pun tak sempat, Nak wish birthday korang pun den tak sempat.Anyway korang sahabatmu ini sentiasa mengingatimu dari kejauhan. huhu Jangan marah k.

Really miss my family ermmm lama tak balik umah. Rindu jugak dengan Arissa Az Zahrah yang dah start school kat Little Caliph (Tadika Islam) cute je dia. Nowdays dia kat Travel to Tokyo ngan mummy ngan daddy dia.

Ayah still macam tu tak recover dengan baik sangat. Ibu still busy ngan kedai dia. Mybe kami ade perancangan nak bukak restoran kat Bangi and foodcourt.

Ok miss also ngan kawan-kawan especially syasya ngan kak azie. InshaAllah nanti kita jumpa k

So sorry jugak sebab phone hilang, so number phone semua lost! sesiapa yang nak number phone baru pm saya kat facebook k.

ok bye, jumpa lagi!, Salam jumpa lagi!



Salam Sayang Kerana Allah Untill Jannah
Puteri Amna Balqies

Wednesday, January 7, 2015

Selamat Tahun Baru 2015

Salam WBT

Selamat Tahun Baru 2015

Lama xmenjengah blog ni, Anyway saya sihat1 sahaja, ramai yg tertanya2 kemana menghilang, whassap tak berjawab, phone not active,

hehe jawapannya phone saya hilang abes no tel kawan2 saya hilang semuanya,Pick pocket kat Pasaraya Econsave. But saya dah inform dalam facebook k.

so sesapa yang tak dpt no.phone saya juz pm kat fb. Tq

Saya dah bertugas di Retail Company area Putrajaya  dalam as Management Team.hehe banyak keje yang saya dapat tapi yg ni paling sesuai Partime still lagi dengan PruBSN Takaful.Nak beli Insurance Takaful bole beli ngan saya hehe.

Byk kerja kan.But im happy now, Apa pun hopefully semua orang yang mengenali saya happy dan sentiasa dalam lindungan Allah SWT.

Happy New Year,

Bye




Salam Sayang Kerana Allah Untill Jannah
Puteri Amna Balqies




Thursday, March 20, 2014

Financial Advisor In da House..

Assalammulaikum wbt

Lama tak menulis, otak pun beku untuk mencoret.

Hari ni usai bangun kelihatan mata membengkak, muka terasa sembab, kaki terasa bengkak. Dugaan di pagi hari, sekuat hati saya bangunkan diri. Bonda kata lain kali lepas solat subuh jangan tidur balik! hehe apa nak buat mata ni nak pejam jugak.

Selesai bersiap, kaki pun melangkah ke tempat kerja, lagi beberapa hari je dah bertukar jawatan baru, nampaknya berkerja di sektor kewangan dan pengurusan adalah bidang yang memang kena dengan jiwa saya ni. Yer lagi 2minggu sahaja saya bakal beralih tugas. Hati terasa berat untuk meninggalkan anak-anak didik yang sedia ada. Namun rezeki ada kat mana-mana kan?

Suasana kerja yang baru, ,dan lebih mencabar adalah pilihanku, yup! kerja di sektor kewangan dan perbankan memang sudah serasi ngan jiwa, biarpun minat lebih terhadap kerja-kerja yang berkenaan tugas-tugas pentadbiran selari dengan kelulusan saya. Tapi nampaknya rezeki lebih memihak kepada bidang yang lain.Moga-moga anak-anak didik teruskan perjuangan. Masa depan di tangan anda. InsyaAllah.

Hari ni terasa memandu lori besar, haha 2hari dah bawa kereta bonda ke tempat kerja, kerana kereta kecik saya di hantar ke workshop untuk di baiki akibat kemalangan kecil yang berlaku. Kecik je, tapi sebab kecik tula security alarm beta tak "function" as usual. Bukan salah hamba yang empunya kereta salah orang yang meminjam kereta. Budak baru belajar, takpalah atleast dia belajar dari kesilapan. Bersyukur kereta tak mengalami keroskan enjin.Still cute lagi.hehe

Meniti hari bergelar isteri memanglah adakalanya mencabar diri, yelah dulu-dulu sendiri sekarang berdua mungkin akan bertiga hihi Ameen InsyaAllah. Tidak ada benda yang mudah dalam hidup ni. Dalam hidup pasti ada ujian dan cabaran. Kena tabah kena kuat, kena semangat! Yess!! kena berjaya.

"Umat islam harus cemerlang, Hari ini mesti lebih baik dari semalam" 

Tadi hujan renyai-renyai, Alhamdulillah hujan jua. Kurang jerebu, kurang la panas, tadi jugak lunch McD ngan kawan baru. Hihi Ukhuwah fillah ya sahabat, sembang-sembang pasal Prudential BSN Insurance Takaful. Banyak betul "benefit" banyak kaedah dan banyak jugak share ilmu-ilmu perniagaan dalam Insurance Takaful.Selama ni dok dengar je kawan-kawan lain yang mengomel pasal Insurance ni, tapi bila dah ada yang bagi "personal touch" pasal ni Alhamdulillah ada sedikit faham.

InsyaAllah cuba la jugak ni nak buat Insurance sambil-sambil jadi "Financial Advisor" pada orang yang perlukan bantuan kewangan sambil-sambil share dan cross selling pasal benefit Insurance.

Tengok ayah yang sakit kronik tu cukuplah buat saya ni insaf, Ya! saya perlukan perlindungan Insurance dan "medical card" jugak kan.Moga-moga semuanya di permudahkan. Ameen.

ok cukup buat hari ini, moga-moga esok ada cerita yang menarik lagi.

Bye!


Salam Sayang Kerana Allah Until Jannah
Puteri Amna Balqies