Jom klik hearbeat

Thursday, November 22, 2012

Stress

  Assalammualaikum wbt

" Rabbi' shrahli sadri wa yassirli amri wahlul 'uqdatan min lisani yafqahu qawli "



"Tegakkanlah kebenaran... di situ ada kejayaan.
Carilah ketenangan... di situ ada kebahagiaan.

Kebenaran itu dari Allah.
Ketenangan juga dari Allah.
Justeru, di sisi Allah sahajalah ada kejayaan dan kebahagiaan!"

-Ustaz Pahrol Md Juoi-

Saya peminat setia karya beliau dan sering mengikuti ceramah beliau, bait-bait kata-kata semangat dari beliau adalah salah satu terapi hati buat saya. Sungguh terkesan di hati.

Beberapa hari yang lalu, terasa diri di belenggu penyakit "stress" mungkin terlalu memikir banyak benda dan kerja-kerja serta perasaan yang sentiasa di belenggu resah. Resah mungkin beberapa hari ni kurang mengaji. Kesibukan kerja mungkin membatasi waktu saya. Salah kan diri sendiri kan, betul la kata orang bila kita dah dekat ngan Allah dan sentiasa membaca Al-Quran sesekali tinggal hidup terasa kosong dan resah.

Saya bukak kembali surat cinta dari Allah itu, saya baca dan saya fahami setiap apa yang di tafsirkan, bait-bait kata-kata dari Allah saya amati. Betul kata bonda "Baca lah Al-Quran mesti hati jadi senang dan tenang" saya akur dengan kata-kata ibu.

Apa pun saya doakan saya sentiasa tabah, biasa masalah jiwa adakalanya melanda diri, terkadang bila diri di rundung sepi, hati jadi kucar-kacir sedikit, mungkin saya perlu berehat dan mencari tempat untuk memberi ruang buat diri.

Teringat lagi pesan msg dalam Whatssaps saya dari seorang teman, berbunyi begini

" dengar cerita dah ada boyfriend baru? "

terasa macam nak marah mula-mula tapi saya menjawab ringkas!

" Kalau saya ada bf dah lama saya ajak dia kawen! tegas dan tepat" hehe ^__^

Bersangka baik la wahai teman! saya still menanti jodoh dari Allah swt, doakan sahaja kebaikan buat saya sahaja sentiasa dan selalu. 

Anyway thanks atas pesanan yang acap kali beliau hadiahkan.Doa saya semoga awak sentiasa berbahagia di samping orang-orang yang anda cinta.

"Saya suka Entry "humaira" yang anda beri tu " Syukran! "

"Sangka baik kita kepada orang lain adalah doa kita untuknya. Sangka baik orang kepada kita adalah doanya untuk kita. InsyaAllah, sentiasa sangka baik... kita akan mendapat yang baik.
Walaupun belum jadi baik, sekurang-kurangnya membantu sesama kita yang sedang berusaha menjadi baik"

Amin ya Rabb.

 -Doakan jua buat rakan2 kita dan sedara seislam kita di Palestin, sayu hati melihat mereka Ya Allah lindungilah mereka dan tabahkanlah hati mereka-


Salam Sayang Kerana Allah Untill Jannah
Puteri Amna Balqies




Monday, November 5, 2012

Silent Reader dan Sungai Petani

 
 Assalammulaikum wbt
 
" Rabbi' shrahli sadri wa yassirli amri wahlul 'uqdatan min lisani yafqahu qawli "


 Salam Satu Malaysia dan Salam Buat Umat Islam Semua


Silent Reader

Kelakar bila seorang kawan saya memberitahu beliau adalah salah seorang daripada berjuta-juta blogger yang membaca blog dan mengikuti perkembangan blog saya. Seriously saya terkejut dan tersenyum bila mendapati beliau aktif membaca kisah-kisah saya dari awal saya mengenali "blogger". Yela kan tak sangka beliau sering membaca even kadang-kadang saya lama tak update apa-apa cerita tentang hidup dan cerita-cerita yang saya share suka-suka bersama-sama teman-teman saya di alam maya. Maklumlah saya amat sibuk dengan jadual kerja dan hidup saya sekarang ni. "Business women"  lah katakan hehe. Apa pun saya ucapakan terima kasihlah kepada sesiapa yang sudi lagi membaca kisah-kisah kehidupan saya.

Maybe ada yang berpandangan negatif pada blog ni, ada juga yang berpandangan positif tentang blog dan siapa blogger sebenarnya. Saya tak paksa orang nak baca atau nak kritik tentang saya. Apa yang saya tahu saya bahagia dengan apa yang ada dalam hidup saya sekarang ni. INI BLOG SAYA kalau rasa-rasa tak berapa senang untuk membaca anda boleh "Ignore" saya dari membaca blog saya "Simple as that" Yela dari meluat baik tak baca kan. Dari mengutuk dapat dosa baik tak bertindak menjadi lebih baik.

"Hidup tak pernah bisu dari kritikan dan kecemburuaan" anggap sahaja semua yang hidup berhak mempunyai pelbagai rasa dan perasaan. Bagi saya "relax je" saya still saya dan menjadi diri saya dan sentiasa berdikari untuk "upgrade" hidup saya menjadi lebih baik dan berjaya.

"Be Positive InsyaAllah Allah with u"

Berjalan-jalan di Sungai Petani, Kedah


Berpeluang membandu ke utara dengan kereta kecil ku adalah satu pengalaman yang cukup "best" bagi diri saya. Yela sebelum ni saya jarang nak berjalan-jalan apatah lagi orang nak bawak saya jalan-jalan. Sejak rezeki bertambah murah income bertambah-tambahlah saya rajin dok jalan-jalan.



Kali ni, ke Sungai Petani, kebetulan seorang teman saya tinggal di sana, beliau membawa saya berjalan-jalan di negeri kedah yang sepanjang hidup saya tak pernah pun menerjah negeri terbabit. Kesian kan saya? 5jam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Sungai Petani amatlah  mencabar. Tapi saya redah je janji sampai.

Mari cuci mata tengok "picture" model candi yang tak bapa jadi model nih hehe ^__^


ok sekian cuci mata hehe..

Seronok tengok bila dapat tengok sawah dekat-dekat jadi "jakun" pulak tengok kehijauan nun terbentang luas, tapi sayangnya saya tak dapat nak turun berikutan masa tu hujan. Berjalan-jalan ke Muzium candi-candi buat saya jadi teruja, sebelum ni saya sering melihatnya di dalam buku-buku sejarah. Ni dapat tengok secara "Live" terpegun tu sahaja yang mampu di gambarkan.

okla tutup kisah jalan kat kedah InsyaAllah esok kalau "free" sambung update cerita sabtu lepas dan aktiviti yang saya lakukan.
 


"Ukhuwah Fillah Abadan Abada"
Salam Sayang Kerana Allah Untill Jannah
Puteri Amna Balqies
 

Tuesday, October 30, 2012

Kesihatan Yang Meruncing

Assalammualaikum wbt

" Rabbi' shrahli sadri wa yassirli amri wahlul 'uqdatan min lisani yafqahu qawli "


Rindu untuk menulis menjelma lagi, namun jejari jemari halus ni memang agak sibuk dengan jadual kerja nan padat. Dan kesudahannya beberapa hari ini Allah memberi ujian kesihatan, Ya! saya demam hari ini Alhamdulillah, kenapa? yela sebab Allah beri demam dan sakit untuk mengurangkan dosa.Alhamdulillah ucapan yang perlu di titip dalam hati.

Untung Allah nak bagi sakit, kalau Allah uji dengan keadaan yang lebih dasyat mahu sekali jiwa rasa lebih merana. Anyway memang pun. Ada ujian di sebalik senyuman dan tawa yang terhinggap di bibir. Ada sedih di sebalik kata-kata yang ikhlas dan ada kecewa di sebalik kegembiraan yang ada.

Pujuk hati, lalu dalam hati berkata " Allah ada, Akhirat Ada" kata-kata Ustaz Pahrol Md Juoi dalam Blog Getar Rasa beliau sering saya ikuti. Sungguh terkesan di hati dan terlekat di jiwa.

Namun deman bercampur stress nih memang amat membimbangkan, keadaan lebih parah bila mengenangkan peristiwa yang menyedihkan dalam hidup. Sedih lagi !! kuatlah duhai hati, kadang-kadang yang datang nampak macam ikhlas tetapi rupanya indah khabar dari rupa. Kesabaran di uji-uji dengan penuh cabaran. Ini baru real punya ujian, Allahuakhbar! terasa macam nak meraung dalam bilik. Mujur banyak pengalaman dalam hidup. Huh!! ada sedikit lega dalam jiwa.

Saya capai Al-Quran dan tafsir hadiah adik bongsu saya masa saya sakit dulu, Al-Quran ini adalah tafsir pertama saya hadiah dari adik kesayangan saya. Saya amat hargai hadiah dari beliau, membaca helaian Al-Quran satu persatu mendekatkan lagi jiwa dengan Allah. Al-Quran kan Surat Cinta Dari Allah, meskipun semasa sekolah menengah ramai di antara kita menerima surat cinta monyet dari kekasih hati di zaman sekolah dulu. Saya? masa sekolah saya "SOLO" mungkin lebih gemar bergelumang dengan buku dan kerja sekolah. Senang kata masa sekolah saya adalah seorang yang "SKEMA" haha pengakuan ikhlas maklumla masa tu saya bersekolah di sekolah perempuan, mana ada lelaki semua amoi-amoi dan rakan-rakan sekelas sahaja.

Tapiiiii... still la ada "secret admire" yang dari sekolah yang lain, Ok tutup kisah lampau! sekarang bukak lembaran baru, dalam beberapa bulan lagi kita akan melangkau ke tahun baru. APA AZAM SAYA? dah tentu nak jadi lebih berjaya dalam bisness dan kehidupan. 

Next trip business plan yang kena "achieve" adalah  "ISTANBUL-KOREA" aduii terbayang-bayang Pulau Cinta Jeju di Korea. Pe pun bak kata pemimpin dalam bisness saya kak ila kita kena "all-out" sama-sama kena buat sampai kita bole capai misi dan visi kita bersama-sama.

Lupa pulak bab demam kan? bila dah melerat bab-bab yang lain, ada kiah baru yang saya mahu kongsikan. Saya dah sampai Sungai Petani dengan jayanya dengan Myvi saya tanpa pengetahuan teman-teman saja wat gempak sendiri-sendiri, 5jam perjalanan amatlah mencabar, tapi sayangnya saya tak dapat nak snap gambar sawah padi di sebabkan hujan yang sangat lebat, selut amat banyak.

Anyway gambar kat Muzium Candi-Candi tu ada cuma saya tak sempat nak update gambarnyer,InsyaAllah di entry kemudian nanti. Doakan kesihatan saya bertambah baik dan doakan segala kekuatan akan sentiasa bersama saya.

P/S : sebelum terlupa no.phone celcom saya ada masalah sikit, so sekarang saya guna no.maxis pada sesiapa tak dapat hubungi saya tu janganlah marah yer. Mintak Maaf banyak-banyak. Nanti bole PM kat facebook saya. TQ harap maklum


"Ukhuwah Fillah Abadan Abada"


Salam Sayang Kerana Allah Untill Jannah
Puteri Amna Balqies

Thursday, October 11, 2012

Raihkan Cinta Cameron Highland

Assalammulaikum wbt

 Bersama semua bisness partner dan pemimpin meriah kan kami?

Lamanya tak update kan, ada yang dah menegur-negur cik aqies oii pe la malas sangat nih. Hehe bukan malas tapi masa nak menulis tu dah kurang, jadi masa banyak di habiskan dengan bisness dan tugas seharian. Jadual amatlah penuh sehinggakan masa untuk diri sendiri pun kadang-kadang tak ada.

Busy kan cik aqies sekarang ni, matlamat untuk berjaya haruslah selaras dengan tindakan yang kita buat. Jangan bazirkan masa yang ada dengan majlis ilmu dan raihlah seberapa banyak ilmu untuk di timba agar perjalanan menuju puncak kejayaan akan lebih baik dan sempurna.

Alhamdulillah syukran Allah atas apa yang di beri, kejayaan demi kejayaan di tempa, pelbagai sms ucapan tahniah saya terima, apa pun tahniah jua buat diri di atas pencapaian yang di raih kini. Bangga dan rasa bertuah kerana berkat usaha dan tunjuk ajar dari pemimpin-pemimpin hebat yang berada di samping saya dalam bisness nih Alhamdulillah saya berjaya berada di tahap yang membanggakan

Cinta Cameron Highland


huhu tajuk tak mau kalah kan. Apa-pun berkat buat bisness nih yang best saya dapat berjalan merata-rata tempat ke utara dan selatan semua saya redah. Bukan apa bisness partner ramai dah belah2 utara jadi semangat nak buat bisness tu je dah buat saya berjalan merata-rata.



Alang-alang sampai ipoh tu singgah la Cameron Highland. Terima kaseh lah pada yang sudi dok bawak cik aqies kan. nih kali ketiga sampai ke Cameron but dengan Myvi comel kesayangan saya ni lah baru pertama kalinya dia sampai situ.


Macam dulu jugak Cameron tetap sejuk dan subur dengan bunga-bungaan yang segar dan tanaman teh yang sangat cantek, Kagum itu sahaja yang terbit dalam hati saya. 


Berjalan-jalan menelusuri tebing-tebing ladang TEH BHARAT mengamit pelbagai nostalgia yang sentiasa terpahad di dalam hati. But itu kisah lama, ianya hanya tinggal sebagai memori silam. Kini saya beralih cinta pada yang mencintai. hehe cinta ooh cinta.

Encik Cinta ker?? hukhukhuk mari batuk-batuk


Apa pun saya bersyukur kerana di beri lagi peluang untuk kembali mengukir satu lagi kenangan. Alhamdulillah Allah memberi kenangan yang cukup indah buat saya. Bestlah kan dapat makan strawberry cicah coklat lagi habis 3 batang strawberry saya bedal sendiri. 

No share-share sebab kalau makan sekarang ni saya yang paling kedekut nak share.


Meriah rasa tgk pipi kat cermin dan bulat-bulat comel..bila pakai tudung asa macam pipi dan penuh. Tapi badan sentiasa maintain. pipi je macam kueh pau. Apa pun ikhlas nak puji diri sendiri SAYA SEMANKIN COMEL..hahahaha ~ ~ sila jangan menyampah!! ~~ 



Kembara seterusnya saya nak pergi sungai petani..nak snap picture tepi sawah.pasti mengamit kenangan yang lebih indah. InsyaAllah akan di kongsikan lagi di entry seterusny nanti.


Lastly, saya dapat this lovely bunga...hihi ^__^ best ada owang bagi satu jambak really terharu wuwuwuwuuuuu...cam nak nanes je. Siapa lah si pemberi bunga itu?? hukhukhuk mari terbatuk lagi. Biarlah rahsia. tapi asalkan hati den berbunga-bunga. hahaha
 

" ukhwah fillah abadan abada "


Salam Sayang Kerana Allah Untill Jannah 

Puteri Amna Balqies

 

Monday, September 24, 2012

Siti Hajar contoh wanita hebat

Assalammualaikum wbt

Salam One Malaysia

-wanita-wanita hebat tak sangka saya adalah salah satu dari mereka-

Apa khabar semua, alahai lama tak update blog kan, macam biasa sibuk dengan tugas dan perniagaan, Alhamdulillah semua berjalan dengan baik berkat kesabaran yang sentiasa di terapkan dalam diri dan apa pun pekerjaan kita buatlah ikhlas kerana Allah swt. Pengorbanan yang tinggi beserta dengan doa yang tidak putus-putus akhirnya saya mendapat menikmati apa yang di katakan dengan kebahagiaan. 

Bahagia tak bermaksud saya dah ada calon pilihan..ramai yang menyangka begitu, bukan tak nak, tapi lebih baik islah diri dahulu sebelum jodoh yang baik pilihan Allah muncul untuk diri ini. Jodoh kan rahsia Allah sampai masa bertemu jua. Pe pun doakan saya yer

"Cinta tidak semestinya bertemu... kerana cinta itu membebaskan, bukan membelenggu"

" Cinta itu tidak semestinya indah... tetapi diperindahkan oleh orang yang bercinta"

-kata Ustaz Pahrol Md Juoi- 

Meneguk ibrah Siti Hajar

Contohilah Pengorbanan Siti Hajar isteri Nabi Ibrahim a.s wanita yang sungguh luar biasa,sukar ditemui pada wanita lain sepanjang zaman, seorang wanita,isteri dan ibu yang tinggi jiwa pengorbanannya. Sangat taat,tabah,dan sabar. Ada apa pada Siti Hajar??

Ramai orang yang meneguk air zam-zam,tetapi tidak meneguk ibrah (pengajaran) daripada wanita yang mula-mula menyentuh air itu..

Mari mencontohi beliau wahai muslimah semua ^__^ terkesan di hati bila membaca kisah beliau.

Ucapan Khas buat yang pernah menghadiahkan cinta

Sebelum terlupa, Selamat Hari Lahir buat seseorang yang pernah mengajar saya erti kehidupan, manis,pahit,derita semua rasa, terima kaseh jua buat beliau, mungkin ada hikmah di sebalik pertemuan yang Allah hadiahkan buat kita dahulu.

Allah hadirkan saat sukar, Alhamdulillah Allah gantikan saat bahagia bersama Allah, Allah pisahkan kita kerana Allah nak kita berada dengan Allah. Bercinta-cinta dengan-Nya dahulu baru Allah beri nikmat bercinta dengan makhluknya.

Kerana nikmat derita itulah wujudnya saya sekarang..yang baru dan bahagia ^__^


Salam Sayang Kerana Allah Until Jannah
Puteri Amna Balqies


Monday, September 17, 2012

JOM JADI USAHAWAN SEPERTI SAYA!!

Assalammulaikum wbt

Salam One Malaysia


Lama tak update blog kan, ada member selalu tegur dalam fb bila nak update cita baru cik puteri? hehe ermm maklumla sejak dua menjak ni sibuk dengan urusan bisness ke hulur hilir nak jaga rakan kongsi dan ramai yang dah setting date untuk berkongsi cerita tentang perjalanan bisness yang di lakukan.

GOOD NEWS! saya akan ada webpage baru for my one Brillant and Million Bisness.Kerja-kerja sedang di jalankan untuk memastikan webpages berjalan dengan baik. Alhamdulillah ramai yang mengambil peluang untk berbisness memandangkan ekonomi dan saraan hidup juga bertambah. 

Selalu saya ingatkan rakan kongsi saya, dalam bisness perlu ada sikap ISTIQOMAH dalam apa jua yang kita lakukan. Kuat, sabar, tawakkal pada Allah dalam pe jua yang kita kerjakan, rezeki yang datang adalah hasil dari usaha dan kesungguhan untuk mengubah nasib kita sendiri.

Yang mengambil peluang TAHNIAH buat anda, Selamat Maju Jaya, Semoga Impian anda akan tercapai dan semoga kita berjumpa di puncak kejayaan.

BMW ke Mercedes? yang pasti nak warna putih yer lagi pe pun ke melepasi syarat tabung kereta yang syarikat janjikan. geram je tgk member baru 25tahun dah layak mendapat tabung kereta dalam masa setahun berbisness. Teruja dan tercabar je nengok nyer. Takpe-takpe lagi bapa bulan je lagi, sabar2 yer.

Fokus utama nak bawak ibu ayah g umrah dan haji dulu, dan seterusnya nak beli rumah sendiri dan memiliki BUTIK PAKAIAN MUSLIMAH DAN HIJAB atas jenama sendiri. InsyaAllah satu masa nanti.  Ameen.

Bersama CDM Kak ila (depan sekali) dan rakan kongsi


Kami Usahawan muda 


biz-partner semua yang datang dari pelbagai jawatan TAHNIAH!!


Bersama pemimpin hebat jutawan di Malaysia sebaris dengan IRFAN KHAIRI, iaitu  
CDM Siti Rohana (berbaju peach) yang melahirkan ramai jutawan usahawan muda dan biz-partner seperti saya.

akhir kata


I CANTIK, YOU CANTIK, KITA SEMUA JADI CANTIK

 CANTIK,BERGAYA,DIRI TERPELIHARA DAN KAYA

SEKIAN

PM SAYA UNTUK PERTANYAAN SELANJUTNYA UNTUK MENJADI USAHAWAN SEPERTI SAYA


Salam Sayang Kerana Allah Untill Jannah
Puteri Amna Balqies

 






Wednesday, September 5, 2012

Senyuman Itu Membawa Erti Bahagia

Assalammualaikum wbt

Salam One Malaysia


Senyum seindah suria yang membawa cahaya, senyum la dari hati, duniamu berseri. Macam iklan lagu dalam tv tu. Dulu selalu kot keluar iklan tu tapi sekarang dah jarang dah kelihatan. Yang ada dan tgh hot sekarang ni, asik dok kempen "Undi" mybe nak pilihanraya yang akan datang. Pe pun saya nak laungkan "Ku Pilih Malaysia".  Undi adalah rahsia.

Berbalik pada cerita asal, senyum adalah satu terapi buat diri, kalau dulu saya hilang rasa bahagia ngan nikmat senyum tu setelah pelbagai dugaan yang di tempoh, namun kini Allah mengembalikan senyuman dan kebahagiaan yang sekian lama hilang dari diri dan juga muka yang comel ini. hehe comel ker?? sesekali puji-puji untuk diri sendiri tak salah kan?

Senyum lah wahai teman, jika dugaan datang menimpa di saat kamu jatuh, dan di saat kamu menderita. Derita itu nikmat, sebelum merasa kebahagiaan sebenar. Jika di uji janganlah mudah rapuh dengan setiap rasa yang mejelma, tapi hadapilah dan selamilah rasa itu dengan penuh tabah. Memanglah sakit, tapi percaya itulah yang saya rasa dahulunya sebelum saya merasa nikmat bahagia itu kini.

Tersenyumlah biarpun hatimu gundah, kerana senyuman itu pengubat segala kegusaran dan ketakutan dalam jiwa. Tawakkal pada Allah dan teruskanlah melangkah ke hadapan dan jangan sesekali menoleh ke belakang. Yang putus bercinta, semoga tabah menghadapinya, jodoh, pertemuan, perpisahan, adalah semua adalah perancangan Allah buat kita sebagai menguji hati hambaNya. Percayalah akan kamu temui cinta yang sejati melaluiNya. Bercinta dengan Allah maka Allah akan menghadiahkan cinta yang lebih baik dengan restuNya dan di dalam hubungan yang halal di sisi agama dan juga pandangan islam. 

Pahala dalam menguruskan diri dan akhlak adalah agenda utama yang patut kita lakukan demi melihat jati diri yang sebenar. Allah kurniakan fizikal yang baik, otak yang sempurna maka gunakan ianya sebaik rupa dan penuh syukur. Senyumlah biarpun kekusutan yang di alami itu cukup payah. Payah itu juga nikmat yang Allah beri supaya kita berasa segala yang ada di bumi Allah ini adalah pinjaman yang sudah pasti bukan kekal selamanya.

Senyumlah kerana senyuman mu itu pahala dan senyuman itu amatlah indah bukan sahaja pada pandangan mata bahkan pada hati yang melihatnya. Dari senyuman terbitnya cinta, dari senyuman terukir bahagia, itu pengalaman saya. Bahkan dengan senyuman yang di kurniakan Allah inilah saya memiliki sejuta rasa cinta dan bahagia bertemankan Allah dan insan-insan di samping saya yang di beri nikmat yang sama jua.

Senyuman adalah lambang kebahagiaan dalam hati dan jiwa, senyuman juga adalah rupa cinta dan kasih sayang yang di kurniakan dari Allah buat insan yang menghargai kehidupan dan juga segala nikmatNya.


Sekian.


Salam Sayang Kerana Allah Untill Jannah
Puteri Amna Balqies


Tuesday, September 4, 2012

Happy Family

Assalammulaikum wbt


Salam Aidilfitri Buat Semua

 
comel bonda bergambar sambil peluk2 besan dia hehe



One Happy Family, seronok tengok family pergi holiday sama-sama ke Cameron Highland even saya pulak tak dapat join, tugas dan tanggungjawab menjadi kewajipan. Happy tengok bonda dengan besan beliau. Maklumlah bestfriend kan. Bonda saya macam saya jugak mudah mesra dan penyayang orangnya even tegas dalam mendidik anak-anak beliau.

Ternyata ketegasan beliau melahirkan kami yang berilmu dan berkerjaya. Syabas buat bonda.

Buat diri yang sedang mengecapi bahagia, hehe sabar dan berdoa selalu agar dirimu sentiasa dapat merasa nikmat itu kekal hingga ke syurga. Ameen ^__^

Buat sahabat yang yang tertanya-tanya dan berteka-teki tu sabarlah menanti perkhabaran yang sangat indah hadiah dari ilahi ~ cewahh ayat takmo kalah ~

Demi cinta dalam hatimu
Ku yakin engkau untukku
Meski jejak pisahkan kita
Cinta kan bawa kembali padamu
(OST-Adam Dan Hawa) Hafiz dan Dato' Siti Nurhaliza

really like this song smooth dan mendayu2 dato siti dan hafiz nyanyi syahdu hati saya.

Lastly doakan yang terbaik untuk saya dan juga family. Kita mampu merancang But Allah yang menentukan segalanya.

Thank You Allah For Everything..

Salam Sayang Kerana Allah Untill Jannah
Puteri Amna Balqies




Thursday, August 30, 2012

Terimalah Kekurangannya Jika Dia Jodoh Kita

Assalammulaikum wbt

Salam Aidilfitri Buat Semua


Tertarik pada quote khas yg di taq dari adik angkat saya Nur Diyana, happy dia nampknya. Anyway dear thanks for the Doa'. Ameen yer moga-moga selamanya hingga ke syurga. Doanya moga beliau menemui insan yang mencintai-Nya. Yang soleh dan yang sentiasa buat dirinya bahagia, lelaki yang membahagiakan wanita dan membuat wanita terasa bahagia Allah akan menganugerahkan kebaikan yang kekal di dalam keluarga mereka.



thanks na untuk taq akak quote di atas TAHNIAH buat Ustaz Don Danial dan Isteri beliau.

"betul kan kak qoute di atas? " tanya beliau dalam komen beliau di laman mukabuku.

" betul..betul Nur Diyana moga2 kamu temui insan yang mencintai-Nya..sabar itu indah..maka yang bersabar hikmahnya cukup besar, hadiah bagi orang yg sabar adalah B.A.H.A.G.I.A" jawab saya.

"Akak, na nak gak sebahagia akak, indah sangat apa yang Allah berikan pada akak, na terharu dan na tak tak tipu na menangis kak,na cukup kagum dengan ketabahan akak, na nak jadi tabah macam akak, Allah tu Maha Kuasa kan kak, betullah janji Allah tu pasti bagi orang-orang yang sabar dan tawakkal pada-Nya " kata beliau dengan penuh perihatin

" na akak doakan na jugak bahagia, islah diri InsyaAllah, Allah akan berikan jodoh yang terbaik dari sebelum nih. Na pasti bahagia tau!! " jawab saya.




Kita merancang tetapi perancangan Allah lebih hebat! syukur atas nikmat-Mu Ya Allah semoga Allah permudahkan segalanya.

^__^  tema  pink, peach, white sweet kan ??


hehehe..mari berteka-teki ??


Salam Sayang Kerana Allah Untill Jannah
Puteri Amna Balqies



Wednesday, August 29, 2012

Tema Wedding ^__^

Assalammualaikum wbt

Salam Aidilfitri Buat Semua

Ucapan khas ini buat sahabat saya Gee yang selamat melansungkan perkahwinan beliau pada Hari raya ketiga yang lalu bersama pasangan beliau di Kuala Lipis Pahang, Tahniah gee sebab dah melangkah satu fasa yang baru dalam kehidupan, sah bergelar isteri buat buah hati yang tersayang. Happy for her too. Doakan sahabat kamu ni mengikut jejak langkah kamu jua nanti.

Thanks gee, kerana sentiasa berada di saat saya rebah dan goyah, banyak bagi nasihat serta kekuatan untuk jadi lebih tabah. Sentiasa memotivasikan diri ini untuk belajar lebih tabah dan redha di atas ketentuan yang Allah tetapkan buat diri.

Gee tak sia-sia aku menangis, tak sia-sia aku tido kat bustop, tak sia-sia aku meraung-raung dalam kereta, tak sia-sia aku berasa sakit macam nak tercabut jantung. Sungguh tak sia-sia aku merasa pelbagai rasa yang pedih dan perit. Kerana Allah gantikan yang lebih baik dalam hidup aku.

Bahagia, tenang, aman, tersenyum gembira menyinari hidup sahabatmu ini, kini aku terus menyulam erti bahagia dalam ketenangan yang Allah beri, bahagia bertemankan Allah dan apa yang Allah beri. Inilah nikmat yang sebenar dalam hidup yang aku nanti-nantikan.

Doakan yang terbaik untuk aku jua ea Gee, aku sayang gee kerana Allah untill jannah! Semoga gee bahagia bersama suami yang tercinta sampai syurga.

Gee, doakan aku selalu ek!! ^__^ doakan supaya cepat-cepat !!

cantek kan pelamin di bawah?? Tema Floral nice and sweet. Baju dan andaman yang sangat menarik perhatian saya. Semalam puas bergossip ngan kawan baik saya si kemal, sibuk dia nak mengorek2 rahsia. haha incik kemal, sabar la menanti perkahabaran nanti.

huhu, jodoh kan rahsia Allah, maka jodoh saya pun biarlah rahsia. Anda belajar lagi sila la bersabar menanti cik yang jauh nun di cairo.



 credit photo to c-kin collection memang terbaik


Simple but sweet dan menepati citarasa saya, buat yang sedang tercari2 tema wedding boleh la search beliau di laman facebook beliau untuk keterangan lanjut. Suka saya tengok dress Majlis Pertunangan customer beliau di atas.

Mari berangan-berangan dulu. hehe pasang impian nan satu, moga-moga dapat majlis yang begini. hehe 


Ok! done searching! continue later.


Bye ^__^


Salam Sayang Kerana Allah Untill Jannah
Puteri Amna Balqies


Tuesday, August 28, 2012

Bahagia Hingga Ke Syurga

Assalammualaikum wbt

Salam Aidilfitri Buat Semua




Suka qoute nih

kenapa??

Biarlah rahsia

^__^

Kenapa Rahsia??

Sebab Rahsia lah

^__^

Yang terbaik datang dari Allah dan yang buruk datang dari diri sendiri

dan biarpun apa yang terjadi

bergantunglah dengan Allah

Kenapa??

Sebab Allah nak kasik nikmat yang lebih hebat

Nikmat pe??

BAHAGIA SELAMANYA HINGGA KE SYURGA

^___^


Semoga semuanya berjalan dengan lancar di bawah restu ilahi 

Yang hakiki dan saling memilki

Ameen Rabbal Alamin



Salam Sayang Kerana Allah Untill Jannah
Puteri Amna Balqies

Monday, August 27, 2012

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2012

Assalammualaikum wbt

Salam Aidilfitri Buat Semua,


 Family terchenta

Dah raya dah kan? hehe apa pun meriah raya tahun nih dengan pelbagai jenis juadah dan yang paling best dapat jumpa ngan semua family kat Muar Johor. Sesekali berkumpul memang best, maklumlah bila raya la semuanya best-best berlaka.

Raya tahun nih semuanya serba sederhana namun meriah dengan kehadiran keluarga semua, meriah jugak sebab tahun nih dapat mengandakan duit raya pada semua adik-adik sedara, Alhamdulillah rezeki bertambah, jadi sedekahlah sikit-sikit moga-moga rezeki dalam perniagaan bertambah berkat.

anak-anak kesayangan bonda cute-cute kan? hehe

Sedekah kan satu ibadah, jadi tak rugi kalau menghulur kan sedikit, tangan yang menghulur kan lebih baik dari tangan yang menerima. ^___^

Bonda sedang menyiapkan juadah raya sebelum bertolak ke desa

Hari raya nih hari raya yang sangat-sangat buat saya bahagia, bahagia? hehe bahagialah sebab di samping Allah dan keluarga tercinta, orang tercinta?? oppsss!! soklan tu biarlah menjadi rahsia bila tiba masanya nanti InsyaAllah ada la kan? hikhik main-main pulak kan?

Jodoh adalah Rahsia Allah, maka apa yang Allah berikan buat saya nanti adalah nikmat bahagia yang Allah beri buat saya dan keluarga. Moga-moga saya akan bahagia doakan yer kawan-kawan.

Ameen.

Pe pun bahagia lah moga-moga kita semua dapat bercinta sehingga ke syurga, sebab tu tak rugi bila kita berubah dan yakin dengan apa yang Allah berikan, Kesenangan dan rezeki yang Allah bagi buat diri ni sekarang sebenarnya adalah berkat kesabaran saya dengan ujian-ujian yang Allah berikan di masa lalu. Nikmat bahagia yang saya rasa sekarang adalah hikmah di sebalik apa yang terjadi di masa lalu.

Perit, tapi akhirnya tersulam erti bahagia, Syukur ! dalam hati bertambah bahagia, yang lalu biarlah berlalu, saya hanya berserah pada Allah agar segalanya berjalan dengan baik dan lancar. Agar segala kenangan pahit yang terpalit dalam hati di tinggalkan jauh. Agar segalanya menjadi lebih baik agar kita di sayangi lebih-lebih dan bertambah lebih oleh Allah swt.

Bercintalah dengan Allah, InsyaAllah Allah akan berikan insan yang akan menyayangi kita sebaik kita menyayangi Allah. Janji Allah tu pasti, jika kita baik dan sentiasa ingat Allah dan Allah akan menjodohkan kita dengan insan yang sentiasa ingat Allah. Percayalah !!

oklah di kesempatan ini, saya nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR DAN BATIN BUAT SEMUA YANG SETIA MEMBACA. Buat semua sahabat yang jauh mahupun dekat, buat sesiapa yang mengenali diri saya juga. 

Raya, raya jugak ibadah kenalah jaga kan, jangan leka mahupun sedikit cuma. Pelihara akhlak agar segalanyan yang ada terpelihara dengan baik dan teratur.

Selamat Hari Raya semua !!


Salam Sayang Kerana Allah Untill Jannah
Puteri Amna Balqies




 

Tuesday, August 14, 2012

My Own Butik Muslimah

Assalammulaikum wbt

Salam Ramadhan Al-Mubarak Dan Selamat Hari Raya Aidilfitri Buat Semua.

gadis sentiasa komited dengan tugas dan perniagaan

Sejak zaman kuliah, ibu kerap membelikan saya jubah untuk ke kuliah, even adakalanya saya suka berjeans dan berkemeja labuh atau bertshirt muslimah. Jubah adalah pakaian wajib saya sejak dulu lagi, KENAPA PILIH JUBAH? salah satu sebab saya gemar dan fanatik dengan jubah sebabnya :

1.Selesa
2. Menutup Aurat
3. Mengikut Syariat
4.Cantik dan Sopan

Kadang-kadang orang bertanya pada saya tak panas ke pakai jubah? hehe tak panas bila kita pandai pilih kain. Banyak jubah yang ready made kat pasaran sekarang nih. Harga pun berpatutan, saya suka memilih jubah dari jenama FEMINA kainnya lembut dan saiznya banyak dan senang untuk match dengan sebarang majlis.

My Own Butik

Alhamdulillah saya sedang merangka beberapa perancangan untuk masa depan, Salah satunya adalah saya ingin membuka Butik Jubah Muslimah dan Tudung saya sendiri. Hobi dan minat saya terhadap jubah dan tudung ingin saya kongsi bersama rakan-rakan di luar sana.Kadang-kala banyak di kalangan kawan-kawan yang bertanya tentang jubah yang saya sering pakai. Ini mendorong untuk saya mengambil inisiatif untuk memiliki Butik Jubah dan Tudung sendiri satu masa akan datang.

Perancangan yang teliti harus di buat bagi memastikan segalanya berjalan dengan lancar. Alhamdulillah saya bersyukur pada Allah kerana menganugerahkan saya kawan-kawan dan family yang cukup kuat menyokong hasrat murni saya.

Perubahan buat diri berlaku satu demi satu, semankin hari saya semankin kuat untuk berdiri di atas kaki sendiri, berkat kesabaran dan ketabahan Allah bantu dengan meluaskan pintu rezeki buat saya. 

Semoga apa yang di usahakan akan menjadi kenyataan. Doakan yang terbaik buat saya yer semua


Salam Sayang Kerana Allah Untill Jannah
Puteri Amna Balqies


Monday, August 13, 2012

Concorde Hotel Shah Alam

Assalammualaikum wbt

Salam Ramadhan Buat Semua.

si gadis comel dan si bonda comel

I'm counting the day before raya, hehe SYOKNYA RAYA kan? Alhamdulillah masih di beri kesempatan untuk beraya bersama family tercinta. Persiapan raya biasa-biasa sahaja seperti tahun sebelum ini. Cuma ada sedikit kurang pada saya berbanding tahun lepas. Baju raya dah berpasang-pasang saya beli dari Butik-butik kegemaran saya. Saya lebih selesa memakai jubah moden sejak dari dulu lagi, senang, mudah, dan menutup aurat tu dah pasti la kan. Bukan berjubah sebab kita nak tunjuk yang kita nih baik, tapi saya memang memakainya sejak saya kuliah lagi. Lagi satu senang nak solat kalau pergi mana-mana kalau tak bawak telekung aurat pun terpelihara. 

me  ^___^


Seindah Hiasan adalah wanita solehah, WAJIB, PERLU  tanamkan dalam hati perubahan perlulah sejajar dengan agama kita, ISLAM.

Majlis Berbuka Puasa

kami yang solo-solo hehe

Berbalik pada cerita asal, semalam saya menghadiri Majlis Berbuka Puasa yang di anjurkan oleh pihak syarikat tempat saya bertugas. Majlis di adakan di Concorde Hotel Shah Alam dan di hadiri oleh semua kakitangan syarikat kami beserta ahli keluarga masiang-masing. Macam biasa saya ngan Effa rakan setugas sentiasa bersolo hehe, yela bujang kan. 

Menu pihak hotel kali ni adalah selera bandung yang mengetengahkan makanan budaya minang yang ada di bandung, macam-macam lauk ada, sampai tak termakan dek tekak nih. Maklumlah perut nih bukannya leh sumbat banyak-banyak tak ada space nak sumbat semua makanan. hehe

Banyak makanan yang pedas-pedas sebab orang minang ni memang terkenal dengan masakan gulai mereka yang pedas-pedas, yang paling best ada menu feveret saya sejak zaman berzaman, ais-kerim walls yang boleh di ambil sesuke hati je. Suke..suke..macam-macam perisa ais-kerim pihak hotel sediakan. Tu yang best kalau berbuke sesekali di hotel. Alaa company bayar pegi jela kan. 

Tapi yang tak best saya bukan jenis yang makan banyak, ramai yang setuju rugi bawak saya makan buffet ramadhan kat hotel sebab saya tak berjaya nak makan dengan jayanya. 

Anyway thanks to company sebab every year memang ada majlis berbuka puasa bersama-sama kakitangan.

Tu je cerita untuk hari ini, cerita yang tak menarik pulak saya demam dan sakit perut akibat makan benda yang pedas semalam kot, perut sensetip camni la, kuar masuk toilet tak henti-henti dari malam tadi, kesudahanya pagi nih dengan selamba pakai t'shirt dan seluar track suit macam orang nak pergi jogging. Muka memang la tak berseri berbanding dari semalam. 

Mood : sakit perut kaw-kaw punyer, sampai rasa nak bawak kete pegi keje pun lemah semacam. Tapi keje pun banyak nak kena siapkan sebelum raya. 


Sekian. ^__^


Salam Sayang Kerana Allah Until Jannah
Puteri Amna Balqies

Iftar Ramadhan

Assalammulaikum wbt

Salam Ramadhan Buat Semua Yang Mengenali diri saya yang comot ini

( hehe panjang pulak ucapan kali nih kan)

bersama rakan kongsi dan merangkap sahabat


First of all Alhamdulillah kita dah melangkah hampir penghujung ramadhan dan mendekati syawal, Alhamdulillah kerana kita sama-sama berjaya mengharungi bulan yang penuh keberkatan ini. Alhamdulillah kerana berjaya menelusuri cabaran dan dugaan di bulan mulia ini. SYABAS buat diri kita semua.

Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar Nabi Muhammad SAW atas kasih sayang baginda buat kita semua. Jangan lupa setiap apa yang kita ada pada hari ini adalah rentetan hidup dan usaha orang-orang yang terdahulu hidup sebelum kita.Maka bersyukurlah dengan apa yang kita ada pada masa sekarang ni.

Iftar Ramadhan


bersama mereka satu family yang besar bahagia terasa

Iftar Ramadhan kali ini amat bermakna buat diri saya dan keluarga besar MMG Ipoh. Dari pagi kami bersiap sedia dengan seminar usahawan muda dan berakhir dengan majlis berbuka puasa bersama-sama rakan kongsi perniagaan saya dan para pemimpin dan pembimbing yang tak jemu-jemu memberi idea dan semangat untuk kami lebih maju dalam perniagaan kami.

Alhamdulillah bonus perniagaan kali ni memberi impak yang sangat besar buat diri saya dan juga keluarga, penah lelah kami berbayar dengan bonus yang di beri oleh syarikat hasil kerja keras kami dalam bisness nih.. SYOKNYER RAYA kan? Alhamdulillah hasil usaha dan tawakkal pada Allah akhirnya saya berjaya mengatur langkah satu persatu-satu ke arah kejayaan yang di impikan.

 kami bersama hamper yang di menangi

Iftar bersama rakan kongsi perniagaan kali nih amatlah baik, ini kerana kami dapat berkumpul duduk bersama makan dan minum bersama, bergelak tawa bersama, indah kan ukhuwah kami?? kami sering berkumpul bergini, sering mengahadiri majlis-majlis ilmu bersama, berkongsi segala masalah bersama. Kami bukan sahaja teman seperniagaan malah kami sebuah kerluarga besar yang datangnya dari pelbagai status dan pelbagai bilangan umur.

Satu Perjuangan


Kami bakal-bakal usahawan-usahawan muda negara


Satu perjuangan dan satu misi untuk melengkapi diri dengan segala ilmu dan perniagaan adalah misi kami semua. Menjadi usahawan muda bukannya mudah pada mulanya, banyak juga cabaran yang kami tempoh sepanjang bergelar usahawan muda. Tapi akhirnya kami dapat juga merempuh segalanya berkat kekuatan dan ilmu yang tak jemu-jemu di curahkan oleh para barisan pemimpin kami yang sangat-sangat komited dengan perniagaan dan sering menjadi penyokong kepada kami untuk lebih mantap dalam perniagaan.

"KADANG KALA ALLAH HILANGKAN MENTARI, KEMUDIAN DIA DATANGKAN GURUH, PUAS KITA MENANGIS MENCARI MENTARI KITA, RUPANYA DIA INGIN MENGHADIAHKAN PELANGI YANG INDAH "

ceria bersama, berjaya bersama merialisasikan impian negara melahirkan usahawan muda negara

Pelangi Indah yang berseri menyinari hidup saya kini, yang sentiasa membuat diri di hargai, yang sentiasa membuat diri ni lebih kuat dan tabah. Alhamdulillah syukur pada Mu Rabb atas peluang dan ruang yang di berikan buat diri ini.

Misi saya seterunsya adalah sedang mengumpulkan modal untuk membuka sebuah Butik Jubah Muslimah dan Tudung Muslimah pada masa akan datang. Di sebabkan hobi saya dengan pakaian muslimah moden dan tudung, menarik minat saya untuk membuka perniagaan jubah dan hijab selepas ni. Ramai rakan-rakan yang suka dan tertarik dengan jubah-jubah yang sering saya pakai, ini memberikan galakan pada diri saya untuk mempelbagaikan jenis pernigaan selain dari perniagaan saya yang sedia ada sekarang ni.

Saya bercita-cita  menjadi Icon Usahawan Muslimah Muda Negara yang bukan sahaja aktif dalam pernigaan tetapi menjadi contoh muslimah moden yang berjaya pada satau masa akan datang. Dan tak lupa untuk membantu insan-insan yang lebih memerlukan.

Ameen, InsyaALLAH..

Salam Ramadhan buat semua, sama-sama kita jumpa di puncak kejayaan dengan penuh senyuman.


Salam Sayang Kerana Allah Untill Jannah
Puteri Amna Balqies