Jom klik hearbeat

Sunday, February 16, 2014

Ukhuwah Itu Indah, Cinta Kadangkalanya Bisa Gundah

Assalammualaikum wbt

Rindu bertemu di hati, moga-moga ukhuwah dan kasih kami tertaut hingga ke syurga, setiap masa kami bersama, tidur dan terjaga, makan dan minum bersama, sedih, tangis dan gembira sentiasa bersama. Nasihat saling menasihati, pendapat dan idea tak pernah di lupa.

Pn.Syasya, Pn.Faizzah, Pn. PNHA dan Pn.Hazirah

Terima Kasih buat sahabat baik saya Puan Syasya, Puan Hazirah, Puan Faizzah, Puan Nas dan kawan-kawan yang sentiasa lekat di hati. Bila melihat kalian bahagia saya turut bahagia, terima kasih kerana hadir di kala susah dan senang, di kala gudah dan gembira, terima kasih kerana tidak kering gusi untuk gelak tertawa bersama dan tidak lokek share rahsia kebahagiaan rumah tangga yang kalian bina.

Pe pun doakan saya dan family sentiasa bahagia, sebahagia kalian jua. Rindu di kala duduk bersama terimbau kembali. Sedih pulak tetibe. Mana tak nyer sedih mereka lah insan-insan yang hadir memberi semangat kepada diri sehingga lah ke akhir ini. Tak jemu bagi nasihat, tak jemu bagi tunjuk ajar.

Yela, hati ni mudah sangat lentur, mudah di buli-buli, tapi tidak lagi sekarang hati sudah di miliki oleh insan yang di hadiahkan oleh Allah swt, yang halal yang satu yang kekal menjadi imam yang terbaik di mata dan moga-moga terbaik pada Allah jua Ameen. Bila di renung-renung balik MasyaAllah terlalu banyak dugaan di sepanjang perjalanan, terlalu banyak liku di sepanjang penghidupan. Ujian demi ujian bertamu di hati dan juga diri.


Sesungguhnya ujian itu adalah tanda Allah kasihkan kita, Alhamdulillah segala apa yang di impikan berlaku dengan izinNya. Walaupun banyak sangat penyiksaan yang di terima hasil dari cinta yang tiada kepastian, cinta yang hanya pada sebutan dan bukan cinta yang setia perpandukan paksi dalam kebenaran dari Yang Maha Esa. Namun akhirnya cinta ku terlabuh pada yang mencintai diri ini, bukan sengaja mencintai, bukan hanya menabur janji dan mimpi. Cinta yang pastinya, hadiah dari Ilahi, cinta yang pastinya hadir tanpa di cari-cari. Tapi cinta hasil dari kesabaran menitip doa sepanjang hari dan sepanjang masa.

Syukran Allah! SubhanaAllah.

Ok tutup kisah diri dan teman-teman baik di hati.

Sabtu yang lepas, penuh trajis, hehe bukan suspen sangat pun. Yela bertemu seorang insan yang sebelum ini tak pernah sekali pun terlintas di hati. Hampir berberapa tahun lamanya, dah tak wujud lagi insan-insan yang mencari kebenaran. Insan-insan yang mencari kepastian.

Sabtu, cerita yang penuh simpati. Dia datang penuh erti, seorang gadis yang sangat baik di mata saya. Seorang gadis yang inginkan cerita-cerita hatinya di hayati. Ikutkan hati memang kisah "si dia" tidak mahu di gambarkan lagi. Tapi tak salah jikalau cerita hati dan pengalaman saya di kongsi bersama. Tidak salah jika pengalaman perit yang lalu di jadikan pengajaran agar segala kejadian buruk dan keperitan yang saya lalui tidak berulang kali berlaku kepada insan-insan yang lemah yang lain.

Tanpa di sangka beliau  juga mengikuti cerita-cerita saya di dalam blog yang tidak seberapa ini. Terima Kasih kena sudi membaca, walaupun kisah-kisah di dalam ini adalah kisah-kisah tentang hidup dan pengalaman saya dalam melayari kehidupan sebelum menemui kebahagiaan sebenar.

Beliau melahirkan rasa ingin bertemu si pemilik nama PNHA yang sering beliau di ceritakan oleh seorang teman beliau. Si gadis akhirnya berjaya menjejaki di pemilik nama yang sebenar dan apakah hubungan silam saya bersama "si dia" yang amat memilukan.

Pertama kali bertemu jantung berdegup deras, mana tak nyer bila yang nak di temu seorang insan yang pernah mencintai seorang lelaki yang kita pernah cintai. Nasib baik teman baik saya Puan Nas sudi nak menemani saya ketika itu. Nas kata jangan engkau pulak yang nangis!! hihi  Maaf Nas sepulangan engkau bila berdua aku jadi sebak tiba-tiba.

Kisah kami bermula dan tamat dengan jalan tamat yang hampir sama, aduhai memang sedih, tercalar rasa kewibaan seorang wanita bila mendengar kisah-kisah beliau. Dari mata dan wajah beliau terkesan dalam hati, beliau sebenarnya amat sedih biarpun lagak beliau kelihatan tabah. Bait-bait kata dan cerita beliau saya amati, sahla beliau juga adalah mangsa ketidak tanggungjawaban dan ihsan seorang yang bergelar lelaki.

Memang sah kena tipu jugak! Memang sah si durjana bermain kata-kata manis dan merosakkan hati-hati seorang yang tulus seperti beliau. Aaiii ingat dulu kata nak berubah diam-diam pasang lagi tinggal lagi. Ntah berapa ramai lagi mangsa-mangsa yang teraniaya lagi.Ntah bila cerita-cerita sedih begini menemui penamatnya. Ntah bila " si dia" yang mengagong-agongkan kata-kata beliau yang beliau setia! beliau baik di mata semua! beliau penegak agama! beliau lelaki yang sempurna! aduhai. Kata tak di junjung,hidup kita pulak di penghujung. Cinta tiada pengakhiran bahkan cinta jadi simpulan yang terus tersimpul kemudian mati dek akal fikiran. Akhirnya wujudlah cinta-cinta terlarang yang menjadi permainan bukan cinta paksinya Tuhan.

Si gadis terus bercerita, saya sedikit terpana, jernih mata beliau, saya faham apa yang beliau alami, kesakitan dan kecewa yang di rasa susah untuk di bicarakan sebenarnya. Betul kata orang hati wanita hanya wanita yang lebih faham.

Manusia sememangnya sedar jika cinta yang di berikan manusia, ada kemungkinan cinta itu di robek-robekannya. Tapi kalau hati yang pecah itu di berikan kepada Allah nescaya di cantum-camtum-Nya atau di sembuhkanNya.Betapa banyak cinta yang tidak berbalas atau di khianati. Cinta yang di serahkan pada Allah adalah cinta yang kekal abadi. Tapi fitrah seorang manusia, memang adakalanya gagal untuk mentadbir hati dan jiwa bila terpaut pada cinta, dan akhirnya hati mati kerana cinta jiwa kekal dalam derita.

Hadis Qudsi Rasulullah saw berpesan:

"Jika kamu datang kepada-Ku secara berjalan, nescaya Aku datang kepadamu secara berlari, Jika kamu datang kepada-Ku selangkah, Aku akan datang menghampirimu seribu langkah"

Nah betul kan pe yang Rasulullah kata, Cintailah Allah dahulu baru kita mencintai yang lain, pasti Allah memberi kita cinta kepada mereka yang mencintaiNya kepada kita. Baru lah bahagia bersamanya.baru berkat, baru maufakat dalam cinta.

"Mengadulah pada yang sayang, merajuklah pada yang kasih" Supaya cinta berbalas, cintailah orang yang mencintai kita, bukan hanya orang yang kita mencintainya sebaliknya dia tak cintakan kita. Apa yang berlaku hanya sandiwara cinta semata-mata bukan realiti tapi hanya "omongan" kosong dan akhirnya tercerna mimpi-mimpi sedih buat kita.

Pesan saya pada si gadis sabarlah dalam melayari bahtera kehidupan, anggaplah rasa sedih rasa kecewa ini satu tanda ujian kerana kasihnya Allah pada kita, kita berhak di uji dalam apa jua bentuk dalam kehidupan ini, setiap detik jua hidup ini penuh dengan ujian. Berimanlah pada Allah, kuatkan hati, tabahlah biarpun ianya susah, kerana hidup ini bukan mudah, hidup ini perlu merasa susah, sedih dan payah, dari semua rasa itu kita akan peroleh kebahagiaan sebenar, Yakni kebahagiaan kerana Allah.

Belajarlah dari kesilapan hari ini, berubahlah mulai detik ini, percayalah semua hamba yang di jadikan tuhan sudah punya jodoh dan kebahagiaan masing-masing. Ini bukan kata-kata mahupun janji saya, Tapi Janji Allah pada kita semua.

Semoga anda terus tabah teman, biarpun kita tidak mengenali satu sama lain sebelum ini, saya doakan supaya anda terus tabah dalam hidup. Life must go on dear! chaiyok-chaiyok !!  hehe

Good Luck!

Sekian. Tata


Salam Sayang Kerana Allah Until Jannah
Puteri Amna BalqiesNo comments:

Post a Comment